Rivers, lakes and the Adriatic. Great fishing possibilities! Hot spots, fish species and different fishing techniques. Enjoy nature and release these beautiful creatures.
On this blog you will find information about fishing here and details on numerous fishing spots in Croatia, Bosnia & Herzegovina, Slovenia and other countries in this region.

Come here for a holidays and bring your fishing rod! Tight lines! We support Catch & Release approach!
........................................................................................................................................................................................................................... © All rights reserved.

Tuesday, December 20, 2016

Glavatice, mladice ili sulci rijeke Kupe, u novom broju PRRijeka Kupa kod Broda na Kupi izuzetna je destinacija za zimski ribolov glavatice, čija populacija je prilično brojna i solidna. Kako je Luka Šimunjak ostvario svoj prvi kupski ulov, pročitajte u novom broju časopisa Praktični Ribolov, koji se upravo pojavio na kioscima Tiska i u ribolovnim trgovinama.


O imenu glavatica ili mladica

Uobičajeno i službeno ime za ovu ribu u Hrvatskoj je mladica. Ipak, povijesni zapisi govore da je glavatica bio stoljetni naziv koji se koristio od vremena prvih rječnika i prvih knjiga koje su se bavile sistematizacijom riba. Uzet ću samo 2 primjera koji govore tome u prilog. Knjigu „Ribe“ svestrani prirodoslovac Mišo (Mijo) Kišpatić napisao je možda koju godinu ranije, no 1893. godine objavila ju je Matica Hrvatska i ona u sebi ne spominje naziv mladica. Naprotiv, na stranicama 248-250 piše o tome kako po Dunavu i njegovim pritokama živi glavatica, dunavski losos koji pred sjevernim lososom ima prednost, da u more nikad ne ide, nego cijelog života ostaje u našim rijekama. Knjiga je dostupna u elektroničkom obliku i svatko ju može potražiti i pročitati na Internetu. Drugi primjer koji imenu glavatica ide u prilog je SRD Glavatica iz Preloga, koje u svom službenom pečatu ima godinu osnivanja 1912. i od tada nije mijenjalo naziv. Dakle na Dravi su se do izgradnje brana često, a u novije vrijeme jako rijetko lovile glavatice, isto kao u Savi kod Zagreba. Već spomenuta knjiga Glavatice i lipljani koju je napisao Antun Mateš također je zanimljivo štivo i dokument svog vremena, pa ju vrijedi pročitati ako ste u mogućnosti. Svejedno, zvali ju mladicom ili glavaticom najbitniji je njen opstanak i zaštita. Izgradnjom HE Lešće vjerojatno je uništeno njeno jedino stanište u hrvatskoj rijeci Dobri (Kupu i Uni dijelimo sa susjedima), a jezerom koje je nastalo umjesto salmonida uglavnom plivaju šarani, linjaci, štuke i smuđevi. Bojim se i somovi uskoro. Nažalost, čini se da će u budućnosti biti sličnih slučajeva na nekim drugim salmonidnim rijekama koje su do sada uspjele zadržati svoj prirodni tijek.
 

J.I.Z.Z. fishing crew #neknebudeisto

"Dakle, nas je četvorica - Josip, Ivan, Zoran, Zvonimir, odatle i dolazi kratica J.I.Z.Z. Fishing .  Većina nas je cijeli život ...