Rivers, lakes and the Adriatic. Great fishing possibilities! Hot spots, fish species and different fishing techniques. Enjoy nature and release these beautiful creatures.
On this blog you will find information about fishing here and details on numerous fishing spots in Croatia, Bosnia & Herzegovina, Slovenia and other countries in this region.

Come here for a holidays and bring your fishing rod! Tight lines! We support Catch & Release approach!
........................................................................................................................................................................................................................... © All rights reserved.

Monday, February 12, 2018

Ulov za pamćenje

Skijanje ili ribolov? Ima li više dileme nakon ovakvog ulova.

Najbolje stvari događaju se slučajno i neplanirano. Takav je bio i ovaj naš odlazak u Istru. Jaka bura u subotu nije nam dozvoljavala da se uputimo ranije na put. Malo smo se nećkali, dogovarali, nagovarali, pa smo na kraju ipak iskoristili nedjelju za trosatno putovanje do terena za ribolov brancina. Ratka smo dan ranije trebali dodatno motivirati da ide s nama, jer je birao između skijanja i ribičije. Još je i zaspao to jutro te tako skoro prespavao ulov života. Ekipa zvana 3ko (Tvrtko, Ratko i Zdravko) kreće na spontani put i sudbinski susret s rijetko viđenim brancinom, a u Istri nam se pridružuje i ribolovna legenda Masimo.

Spominjanje ribolovnih pozicija pomalo je nezahvalno. Ako se pročuje da se na nekom dijelu Jadrana dobro lovi, u idućem periodu teško je naći slobodno mjesto za ribolov, pa ćemo spomenuti da smo taj dan u tih par sati promijenili dva terena na kojima se ove sezone dobro love brancini i do vrhunca večeri ulovili tek par manjih primjeraka. Većini ribolovnog puka bit će jasno o kojim terenima je riječ, no ovdje stavljamo naglasak na ulov koji je ostvaren oko 21 h i to na pomalo čudan način. Ratko je u prethodnom prolazu osjetio trkac po varalici i ostao bez repića na svom Slit Shad silikoncu u Sexy Shad boji. Onako lijen da promjeni gumicu, nadajući se ponovnom grizu baca isti osakaćeni silikonac u more i par sekundi kasnije na udici ima ribu koja mu zadaje prilične probleme. Primam SOS poziv, nas trojica jurimo vidjeti o čemu se radi i pomoći mu u izvlačenju nemani. Pogled na ribu je očaravajući, ogromna silueta nazire se u tami.  Bez podmetača ne bi išlo, a s ovim kojeg smo imali bili smo u problemu s prihvatom ribe takvih dimenzija. Masimo je dobro snimio situaciju i na kraju uskočio u obližnji privezani čamac, pri čemu je ozlijedio rebra, ali na kraju ipak nekako s repa usačio brancina pozamašnih dimenzija, duljine 88 cm i težine 5.95 kg. Nesuđeni skijaš se tresao od uzbuđenja i svi smo bili ushićeni ulovom kojeg smo ovjekovječili s par noćnih fotografija. Ratko je ulov ostvario na Major Craft KG Evolution ST štap nosivosti 3-15 g, Daiwa upredenicu od 10 lb, FC Gosen predvez promjera 0.26 mm i na već spomenutu Sakura Slit Shad silikonsku ribicu u omiljenoj Sexy Shad boji. Slit Shad je silikonac bez kojeg više i ne putujemo na jug i u nebrojenim situacijama prilikom ribolova brancina dokazao je da vam uz njega drugi nisu ni potrebni.

Sakura Slit Shad u raznim duljinama i bojama.
Sakura Slit Shad (Sexy Shad) u ovoj situaciji ulovio je i bez repa.
Grupna fotografija za uspomenu. 4ko - Tvrtko, Ratko, Zdravko i Branko. Foto: Masimo Višković.

No comments:

Epic fishing experience during the COVID lockdown on Socotra

  Well, Robi (Robert Pljuščec) is at first good fishing buddy, than excellent photographer and now a brilliant film maker. Stuck on the isl...