Rivers, lakes and the Adriatic. Great fishing possibilities! Hot spots, fish species and different fishing techniques. Enjoy nature and release these beautiful creatures.
On this blog you will find information about fishing here and details on numerous fishing spots in Croatia, Bosnia & Herzegovina, Slovenia and other countries in this region.

Come here for a holidays and bring your fishing rod! Tight lines! We support Catch & Release approach!
........................................................................................................................................................................................................................... © All rights reserved.

Wednesday, August 24, 2016

Black Savage i male morske radosti

Prvo da kažem da nisam baš neki ljubitelj "ultra ligh" spin ribolova. Više volim bacati nešto veće varalice i koristiti štapove u rangu od 10 - 60 grama, a ako se baš radi o mikro mamcima tu mi je puno draže mušičarenje, barem na slatkim vodama. Zaluđen "skosanjem" liganja s kraja i iz kajaka, nedugo sam se odlučio za korištenje "light range" štapova koji osim kod lova liganja na moru odlično služe kod ribolova ušata, šaruna, skuša i lokardi varalicom ili bez otežanja - "a volo" sistemom. Kako ne kupujem najjeftinije, a ni preskupe spin štapove, u cjenovnom razredu koji bi trebao biti dostupan svima, Savagear nudi više nego solidne štapove koji će vas dobro služiti na morskim putešestvijama. Dugo godina bio sam fan lakše verzije Jig & Spin štapa, kojeg sam pretprošle godine jednostavno zaboravio na mjestu lignjolova na otoku Pagu. Tragedija je još i veća, jer je na štapu bila i Shimano Stradic 2500 rola, sa špagom i dvije skosavice u tandemu. Nakon toga jedno vrijeme koristio sam Mayor Craft Solpara Egi štap, no kako sam ove godine došao u posjed Black Savage 5-18g Dropshot štapa, on je preuzeo primat u morskom light varaličarenju i lignjolovu u mom slučaju.


Sve u svemu, po mojem mišljenju štap je pravi bombončić. Brz i moderan blank, a opet osjetljiv i posebno obojen vrh, omogućuju savršeno čitanje onoga što se događa ispod površine mora, što je posebno bitno kod prepoznavanja dodira s krakovima lignje. Zabacivanje sa štapom je lagano, a egi skosavice u rasponu od 2,0 - 2,5 letjet će daleko, uz savršeno manevriranje i rad. Moguće je loviti i sa 3,0 skosavicama, iako je prethodno spomenut raspon idealan za štap ove deklarirane nosivosti. Nekako mi je važno kako štap stoji u ruci, te kakav grip/rukohvat ima, a ovaj izrađen od EVA spužvastog materijala dobro leži i ugodan je za korištenje. Ovog ljeta ulovio sam dosta liganja s njime i gušt kod "drilanja" je prisutan. Ulovio sam i nekolicinu riba, pa sa zadovoljstvom iščekujem nove odlaske na more u sezoni koja je tek počela. Informacije s Jadrana govore da se lignje lijepo love čak i s kraja, a na nekim lokacijama dobro se lovi i plava riba. Strijelke i brancini ipak su dio neke druge priče, iako će ovaj štap odlično poslužiti i kod varaličarenja brancina. Na slatkim vodama raspon mogučnosti korištenja ovog štapa je također velik, a posebno je namjenjen za korištenje dropshot tehnike.

Epic fishing experience during the COVID lockdown on Socotra

  Well, Robi (Robert Pljuščec) is at first good fishing buddy, than excellent photographer and now a brilliant film maker. Stuck on the isl...