Rivers, lakes and the Adriatic. Great fishing possibilities! Hot spots, fish species and different fishing techniques. Enjoy nature and release these beautiful creatures.
On this blog you will find information about fishing here and details on numerous fishing spots in Croatia, Bosnia & Herzegovina, Slovenia and other countries in this region.

Come here for a holidays and bring your fishing rod! Tight lines! We support Catch & Release approach!
........................................................................................................................................................................................................................... © All rights reserved.

Monday, April 6, 2015

Kovač i ZverDražen Zver jedan je od onih samozatajnih ribolovaca koje rijetko viđate u ribolovnim časopisima, a koji svoje slobodne trenutke u pauzi o posla i obiteljskih obaveza provode na moru i jednostavno guštaju u ribolovu. Bogatstvo terena na koje odlazi svojim brodom, koji je na stalnom vezu na otoku Kapriju, s vremena na vrijeme podare mu ponekog kapitalca bilo da je riječ o zubacima, gofovima ili nekim drugim ribama koje su specifične za ovo područje. Ovoga puta riječ je o pomalo nesvakidašnjem ulovu na sabiki ili tursku panulu. Kratak period dana koji smo proveli na moru kraj otoka Žirja, u pauzi između jakih vjetrova koji su harali i još uvijek divljaju ovih dana na Jadranu, donio nam je priličan ulov plave ribe - šaruna i lokardi na sabiki i sitne silikonce. Mnoštvo srdele koja je bila aktivna na površini mora kod otočića Bakul, povećavalo je aktivnost ostalih ribljih vrsti, pa tako i ovog kovača koji je primio mali srimer pri samome dnu na dubini od 40-ak metara. Kako se na sabiki sistem od nekoliko malih strimera često ulovi i više primjeraka plave ribe, pa otpor na drugoj strani strune bude teži nego inaće, tako je i ovoga puta štap bio pod puno većim opterećenjem. Tijelo specifičnih proporcija pružalo je otpor koji je bilo teško definirati prilikom izvlačenja i nije nam dalo naslutiti o kakvom se ulovu radi. Sumnjali smo na hobotnicu. Iznenađenje i sreća u trenutku kada se kovač težine od ravno 2 kg, našao u našem podmetaču, prava su nagrada za hrabrost i izlazak na otvoreno more po ovako nestabilnom vremenu. Prvo poluvrijeme ove utakmice završilo je na moru, a drugo će se odigrati u kuhinji uz odlično crno vino koje Dražen proizvodi za porodične potrebe zajedno s svojim bratom Sinišom. 

kovač težine 2 kg nesvakidašnji je ulov kada se lovi tehnikom turske panule

Privilegiju izlaska na otvoreno more i ribolova na terenima poput brakova iza otoka Žirja Dražen mi je omogućio nekoliko puta. Svaki puta ulovilo se nešto ribe i bilo je to za mene dragocjeno iskustvo, a uz razgovore o ribolovu, odlično domaće vino i hranu, ti izleti prolazili su barem duplo brže od vremena koje smo provodili na poslu u "open space office-u"  firme u kojoj smo zajedno radili neko vrijeme. Prvi ribolov pamtit ću po prekrasnom kantaru, idući po palamidama koje su primale na varalicu tijekom panulanja. Lovile su se i lignje, oborita riba, tabinje, škrpine, arbuni ... a nekako imam osjećaj da nas pravi morski kapitalci tek čekaju u budućnosti.

J.I.Z.Z. fishing crew #neknebudeisto

"Dakle, nas je četvorica - Josip, Ivan, Zoran, Zvonimir, odatle i dolazi kratica J.I.Z.Z. Fishing .  Većina nas je cijeli život ...