Rivers, lakes and the Adriatic. Great fishing possibilities! Hot spots, fish species and different fishing techniques. Enjoy nature and release these beautiful creatures.
On this blog you will find information about fishing here and details on numerous fishing spots in Croatia, Bosnia & Herzegovina, Slovenia and other countries in this region.

Come here for a holidays and bring your fishing rod! Tight lines! We support Catch & Release approach!
........................................................................................................................................................................................................................... © All rights reserved.

Sunday, July 11, 2010

Kayak fishing - Ocean Kayak Caper Angler

Nakon godine dana proučavanja i bjesomučnog gutanja informacija o sit-on-top kajacima postao sam vlasnik jednog. Riječ je o možda najpoznatem svjetskom kajak brandu Ocean Kayak, a model na koji sam se odlučio je Caper Angler. Glavni motiv u odabiru je osim njegove cijene, činjenica da je lakši i nešto krači od svoje braće, a pri tome zadržava odlična plovna svojstva i zbog nešto veće širine tijela stabilnost. Trebao sam kajak kojim ću moći sam lagano manipulirati, te koji će biti prikladan za transport na mom Twingo-u. Nakon testne vožnje Jarunom mogu reći da nisam pogriješio. Veslanje je lagano, a kajak klizi priličnom brzinom za nekoga ko u životu nije ozbiljno veslao. Jako je stabilan, iako smo ga na kraju testiranja prevrtali, potapali i sjedali na njega iz vode, čisto da vidimo kako se to radi u slučaju prevrtanja, nadam se da se prevrtanje neće nikada neplanirano dogoditi. Test je pokazao da je kajak stvarno nepotopiv. Ako vas brine širina kajaka i njegova stabilnost, na njega se mogu ugraditi i dodatni stabilizatori i onda ste dobili nepotopiv i nevjerojatno stabilan bolid za ribolov na moru, rijekama i jezerima.

Što je to u stvari sit-on-top kajak? Za razliku od sit-in verzije kajaka u kojima se sjedi u unutrašnosti, ovdje se sjedi na samoj površini tijela kajaka koje je ispunjeno zrakom i samim time je nepotopiv. Samo tijelo kajaka je jedan veliki skladišni prostor u koji možete staviti svoje stvari, no preporuka je da one obavezno budu u suhoj vreći, kako bi stvarno i ostale suhe. Mala količina vode može prodrijeti u unutrašnjost čamca kroz rub poklopca i otvora ili kroz rupe od vijaka kojima su pričvrščeni dodatci na tijelo, no to je jako mala količina i nešto sasvim normalo za sit-on-top kajak. Na kraju ribolova tu vodu jednostavno ispraznite kroz čep na pramcu. Isto tako je normalno da će vam od veslanja noge bili mokre, a i od ulaska vode kroz drenažne rupe koje kajak ima na svome tijelu. Te rupe se doduše mogu i zatvoriti no u ljetnim mjesecima nema potrebe, a po zimi je obavezna upotreba dišučih čizama uz adekvatnu odjeću. Ovako u ljetnim mjesecima mislim da će ribolov na ovom kajaku biti pravi gušt i osvježenje. Sit-o- top kajaci su doslovno napravili pravu revoluciju u ribolovu, a u tom segmentu ribolova se događa pregršt zanimljivosti. Od tvorničkih rješenja do ogromnog broja diy (do it yourself ili uradi sam) umotvorina koje vam olakšavaju ribolov iz kajaka. Tako se na njih montiraju već spomenuti stabilizatori, elektromotor, sonar ili gps, spremnik za žive mamce, dodatni držaći za štapove i slično. Ako ne vjerujete pogledajte malo na google-u što se nudi pod pojmom kayak rigging.

Ribički zaljubljenici u kajake iz nih love tune, sabljarke, štuke, bassove dakle sve vrste riba pa i one iz kategorije big game. Koliko to ponekad može biti ekstremno pokazat ću na primjeru. Ribič recimo sjeda u kajak i vesla 1-2 sata na otvoreno more. Na pučini mu na mamac grize tuna od kojih pedesetak ili više kilograma i ta borba traje satima. Na kraju epske borbe tuna je savladana, ali je riba odvukla kajak kojih desetak ili više kilometara u nepoznatom smjeru. Ribič tada koristi naprednu tehnologiju i pomoću GPS-a se nakon nekoliko sati veslanja uspjeva vratiti na ishodište. Nekome možda ovo zvuči nevjerojatnim, no to uistinu rade najekstremniji ribolovci iz kajaka. Ovo naravno nikome ne bih preporučio jer je vrlo opasno, no mislim da su kajaci idealni za laganu morsku panulu uz obalu, ili za lova arbuna. Meni je i to dovoljno. Naravno u svakom trenutku trebate biti svjesni opasnosti koje na moru dolaze od vremenskih i inih neprilika, pa se obavezno moraju u obzir uzeti svi faktori koji nam mogu zagorčati ugodnu plovidbu. Dakle, ukoliko se sprema nevrijeme ili su valovi jaki, bolje je ne isploviti, a za preporuku je korištenje zaštitnih plutajućih prsluka. Isto tako ovi kajaci nisu namjenjeni skakanju sa nekoliko metara visokih riječnih slapova. To je bolje ne pokušavati jer neće završtiti dobro, a za tu namjenu su kajaci na napuhavanje koji amortiziraju udarce u sedru i padove sa slapova, naravno uz iskustvo samog veslača. Da ne duljim u idućim postovima vraćat ću se ovoj temi, nadam se uz nebrojene ribičke ulove. Na kraju da spomenem da se velik asortiman ribičkih Ocean Kayak plovila može naći u Surf Shopu na zagrebačkim Srednjacima http://surfshop.hr/?ocean-kayak--ribicki/75/, a najbolje vam je da se za kupovinu odlučite oko sajma nautike. Tada je ponuda najbolja, a i cijene također.

3 comments:

Robi said...

Super dude!

helti said...

nekaj zezaju komentari danas, pa robi ak se ne vidi tvoj, ponovo komentiraj

Anonymous said...

pogledajte ove vrhunske kajake koji se napokon mogu nabaviti i u hrvatskoj, linkovi: http://seaeagle-kajak.com/ i facebook http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Sea_kajak/172757059403191

Epic fishing experience during the COVID lockdown on Socotra

  Well, Robi (Robert Pljuščec) is at first good fishing buddy, than excellent photographer and now a brilliant film maker. Stuck on the isl...